Τρίτη, Ιανουάριος 16, 2018
youtubelogo

2016

 

Εκδήλωση για τον Δον Πασχάλη στον Ντόμο

 
Εκδήλωση για τον Δον Πασχάλη στον Ντόμο
 
 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 ( 20:00)   Στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή

Στιγμές από τη ζωή και το έργο του Θηραίου ιερέα και μουσικού Δον Πασχάλη Μυτιληναίου, με παράλληλη συναυλία εκκλησιαστικού οργάνου από τον σολίστα Χρήστο Παρασκευόπουλο.

Έρευνα-Επιμέλεια:  Λευτέρης Ζώρζος, Γιώργος Ρούσσος

Αφίσα εκδήλωσης

Don Paschalis

 

 

 

 

Έκθεση ζωγραφικής - χαρακτικής της Ίρις Ξυλά - Ξαναλάτου

 

 

Έκθεση ζωγραφικής - χαρακτικής της Ίρις Ξυλά - Ξαναλάτου

 

Από τον Kάμπο της Σύρου στη Σαντορίνη

 

Η έκθεση πραγματοποιείται στο Μουσείο Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης 

Εγκαίνια: Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00 – 21:00

Γενική επιμέλεια  : Μαρίζα  Δαλεζίου

 

 

Έργα της έκθεσης:

Ο πολύβουος και ερωτικός κόσμος της Απάνω Μεριάς, του Κάμπου της Σύρας  δημιούργησαν  το «παραμύθι»  της Ίριδας, αποτυπωμένο είτε σε χειροποίητο χαρτί  είτε σε καμβά ή ακόμη και σε λεία επιφάνεια ξύλου.

Η Ίρις Ξυλά - Ξαναλάτου αναφέρει για την έκθεση:

    «Αυτή την εποχή η βόρεια πλευρά της Σύρου μου έχει δώσει μεγάλη έμπνευση. Εκεί βρίσκεται ο Κάμπος, πολύ κοντά στη θάλασσα, ειδυλλιακά τοποθετημένος και ήρεμος. Ο χώρος είναι άνυδρος με αμέτρητα βότανα και άπειρες μυρωδιές. Η φύση εκπλήσσει και οι λίγοι ντόπιοι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τους θησαυρούς της με αγάπη.

    Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα από αυτή την ξεχωριστή γωνιά των Κυκλάδων, που είναι γεμάτη Ελλάδα, προσπάθησα να αποτυπώσω και να μοιραστώ μέσα από τα έργα μου. Να δείξω πόση ζωή έχει αυτός ο μικρόκοσμος και πόσο προσφέρεται για δυνατές και γλυκές στιγμές.

    Η έκθεση αυτή στη Σαντορίνη έχει μια ιδιαιτερότητα: περίπου τα μισά έργα είναι μικρών διαστάσεων (10 x 10 εκ.), έχουν επιλεγεί από κριτικές επιτροπές και έχουν ταξιδέψει σε Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία, Σερβία, Αίγυπτο και αλλού. Αυτή τη δουλειά μου παρουσιάζω για πρώτη φορά στην Ελλάδα».

www.irisxilasxanalatos.gr

Αφίσα - Πρόσκληση

 AFISA IRIS A3 01

 

 

 

Έκθεση φωτογραφίας με επιμέλεια Πλ.Ριβέλλη

 

Έκθεση φωτογραφίας με επιμέλεια Πλάτωνα Ριβέλλη
 
 
 «Φωτογραφικά Ζεύγη»
 

Εγκαίνια έκθεσης : Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 - Μέγαρο Γκύζη (20:00)

Διάρκεια έκθεσης : 10/9/16 - 30/10/16

Ωράριο λειτουργίας : Καθημερινά 10:00 - 21:00

Συντονισμός έκθεσης : Μαρία –Θηρεσία Δαλεζίου

Ελεύθερη είσοδος

Στη σειρά με τον τίτλο «Φωτογραφικά Ζεύγη» παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου», των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται με κάποιο τρόπο. Μπορεί να είναι συγγενείς ή αχώριστοι φίλοι. Μπορεί το θέμα της φωτογραφίας τους να είναι κοινό, ή και η καλλιτεχνική τους προσέγγιση να είναι όμοια. Μπορεί όμως να συνδέονται και μέσα από την ουσιαστική διαφορά μιας φαινομενικά όμοιας δουλειάς.

Στην έκθεση  που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρον Γκύζη», παρουσιάζονται φωτογραφίες της  Ανθής Μάρα και του Παναγιώτη Μαρκολέφα. Οι δύο φωτογράφοι συνδέονται με προσωπική σχέση, μέσα από μια γνωριμία που ξεκίνησε από τη συμμετοχή τους στον «Φωτογραφικό Κύκλο». Η παράθεση και (αντιπαράθεση) της δουλειάς τους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Την σειρά των φωτογραφικών ζευγών επιμελείται ο θεωρητικός της φωτογραφίας και ιδρυτής του «Φωτογραφικού Κύκλου», Πλάτων Ριβέλλης.

Φωτογραφίες της έκθεσης:

 

«Φωτογραφικός Κύκλος»

Είναι ένα μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό σωματείο, που λειτουργεί από το 1988 με έδρα την Αθήνα. Ιδρυτής και πρόεδρος τού «Κύκλου» είναι ο Πλάτων Ριβέλλης, φωτογράφος, καθηγητής φωτογραφίας και συγγραφέας θεωρητικών συγγραμμάτων για τη φωτογραφία.

Ο «Φωτογραφικός Κύκλος» αριθμεί σήμερα περί τα 250 μέλη, στις εισφορές των οποίων στηρίζει κυρίως την οικονομική του ανεξαρτησία. ΄Eχει για σκοπό την προώθηση τής τέχνης τής φωτογραφίας, τη δημιουργία καλλιεργημένου φωτογραφικού κοινού, την καλλιτεχνική καλλιέργεια των μελών του και την ενίσχυση τού καλλιτεχνικού τους έργου. Ο «Κύκλος» έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και από το Ίδρυμα Κωστοπούλου.

 Αφίσα

POSTER MARIZA 2

    

 

 

Παρουσίαση βιβλίου Γιάννη Κηπουρού

 

 

Παρουσίαση βιβλίου του Γιάννη Κηπουρού

 

" ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 14ος - 20ος Αιώνας "

 

Τα γενεαλογικά δέντρα από το Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής της Σαντορίνης

 

έκδοση του Αρχείου Θηραϊκών Μελετών

 

Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα

 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 - Μέγαρο Γκύζη (19:30)

Είσοδος: ελεύθερη

 

2 001

 

Ο Σεβασμιότατος Καθολικός Επίσκοπος Θήρας π. Πέτρος Στεφάνου και ο Δημήτρης Τσίτουρας έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Κηπουρού

 

" ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 14ος - 20ος Αιώνας "

 

Τα γενεαλογικά δέντρα από το Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής της Σαντορίνης

 

έκδοση του Αρχείου Θηραϊκών Μελετών

Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα

 

Τα γενεαλογικά δέντρα της Σαντορίνης, έγγραφα που φυλάσσονται στο Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής του νησιού εδώ και περίπου 165 χρόνια, είναι γραμμένα στο χέρι από ιερείς της Επισκοπής και σώζουν έναν πολύτιμο ονοματολογικό θησαυρό. Ονόματα που απαντούν στη Σαντορίνη αλλά και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, κυρίως δυτικής προέλευσης -όχι όμως χωρίς εξαιρέσεις- συνιστούν αδιάψευστη μαρτυρία για την παρουσία ανθρώπων που επέλεξαν "το νησί της λάβας" ως τόπο εγκατάστασης. Πολλοί από αυτούς έζησαν εδώ ώς το τέλος της ζωής τους. Στο μεταξύ, παντρεύτηκαν, δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά και απέκτησαν απογόνους. Αυτοί με τη σειρά τους απέκτησαν τους δικούς τους, παιδιά και εγγόνια, έτσι που ακόμα και σήμερα τα ονόματά τους ηχούν για να μας θυμίζουν ένα μικρό, όμως σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του νησιού.

Ο συγγραφέας, Γιάννης Κηπουρός (ιστορικός) σχολιάζει τα 176 χειρόγραφα γενεαλογικά δέντρα σε έναν έντυπο τόμο και τα εκδίδει σε ένα ψηφιακό δίσκο (CD) που συνοδεύει το βιβλίο. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται έγχρωμες φωτογραφίες όλων των γενεαλογικών δέντρων, οι οποίες έχουν επίσης συμπεριληφθεί στο CD.

Ο έντυπος τόμος εμπλουτίζεται με ένα φωτογραφικό ένθετο που περιλαμβάνει αποτυπώσεις της Σαντορίνης και των κατοίκων της, όπως τους είδαν οι περιηγητές του 17ου - 18ου αιώνα. Το υλικό αυτό ανήκει στη συλλογή του εκδότη. 

Το βιβλίο εκδίδεται από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΤΟΥΡΑ.

 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

ο Σεβασμιότατος Καθολικός Επίσκοπος Θήρας, π. Πέτρος Στεφάνου,

ο Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του ΜΙΕΤ, φιλόλογος - παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας,

ο συγγραφέας του βιβλίου, ιστορικός Γιάννης Κηπουρός και

ο Δημήτρης Τσίτουρας

Συντονιστής της εκδήλωσης ο νομικός-δημοσιογράφος, Μανώλης Λυγνός

 

Πρόσκληση εκδήλωσης

 

 

 

 

Trouble in Tahiti

 

H ομάδα όπερας «Τhe Medium Project»

 

15 Οκτωβρίου 2016 - Μέγαρο Γκύζη (20:00)

Η ομάδα όπερας «The Medium Project» είναι μια νέα ομάδα καλλιτεχνών που ιδρύθηκε το 2013 ύστερα από πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδος Ράιας Τσακηρίδη. Η πρώτη της  παραγωγή, η παρουσίαση του αριστουργήματος του ΤζιανΚάρλο Μενότι «Το Μέντιουμ», απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από τους κριτικούς  όσο και από το κοινό, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Το «Trouble in Tahiti» του Leonard Bernstein παρουσιάζει μια ημέρα από τη ζωή ενός ζευγαριού, ομόχρονης με την περίοδο γραφής του, κάπου στις αρχές του 1950. Το κεντρικό ζευγάρι πλαισιώνει ένα φωνητικό τρίο, που, ως χορός, σχολιάζει τη ματαιότητα του «Αμερικάνικου Ονείρου». Η διαδρομή αυτής της ημέρας κατακερματίζεται σε επτά σκηνές που καθορίζουν τη δράση.

Η δραματουργία του κειμένου ασχολείται με τη βαρύτητα των προσωπικών σχέσεων, το κυνήγι της ευτυχίας, και την αδυναμία της ουσιαστικής διαπροσωπικής επικοινωνίας που παρουσιάζονται ως προβληματικές ανεξαρτήτως χρόνου, χώρου, φύλου και καταγωγής. Οι σχέσεις των δύο φύλων και οι συνήθειες της καθημερινότητας εξετάζονται στο μικροσκόπιο.

Η μουσική της εν λόγω όπερας ακολουθεί μια ηχητική γραφή που αγγίζει το κλασικό αμερικάνικο μιούζικαλ της δεκατίας του 1950 με άμεση, λιτή και καθαρή γραφή υπό τους ήχους της μουσικής jazz.  

 

                            

«Trouble in Tahiti» του Leonard Bernstein:

«What makes this emptiness? Can’t we find the way back to the garden were we began?»

 

Το «Trouble in Tahiti» είναι μια μονόπρακτη όπερα σε επτά σκηνές που συνέθεσε ο Leonard Bernstein, σε λιμπρέτο του ιδίου. Αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στην οποία ο Bernstein έγραψε και το λιμπρέτο και τη μουσική.

Το έργο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1952 στο Festival of the Creative Arts, στο οποίο είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση ο Bernstein, στην πόλη Waltham των ΗΠΑ, σε ένα κοινό 3000 θεατών. Η αποδοχή και η επιτυχία του έργου ήταν τεράστια και αμέσως, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η όπερα παρουσιάστηκε στην τηλεόραση μέσω του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εκπομπής «NBC Opera Theatre». Ακολούθησαν στη συνέχεια, πάμπολλες παρουσιάσεις του έργου όχι μόνο στην Αμερική αλλά και διεθνώς, από όλους τους κορυφαίους καλλιτεχνικούς οργανισμούς λυρικού θεάτρου,

Το «Trouble in Tahiti» αποτελεί μια ισχυρή απομυθοποίηση του «Αμερικάνικου Ονείρου» και της ζωής στα προάστια. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα καίριο ψυχογράφημα των ανθρώπινων σχέσεων και των προβλημάτων τους. Αν και ο τίτλος αναφέρεται σε μια κινηματογραφική ταινία που οι χαρακτήρες της όπερας Sam και Dinah παρακολουθούν, ο τίτλος παραπέμπει και στην επίπλαστη «φέτα ζωής» που παρουσιάζεται στο δραματικό κείμενο. Όλα πρέπει να είναι όπως στην Ταϊτή, να παραπέμπουν σε μια «φωτεινή» διαβίωση σε ένα αμερικάνικο προάστιο της δεκαετίας του 1950 ή στον «ηλιόλουστο» τροπικό παράδεισο της Ταϊτής, με φιλικούς γείτονες και παιδικές χαρές για τα παιδιά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Υπάρχει πρόβλημα. Πρόβλημα στον «παράδεισο». Πραγματικό και ουσιαστικό.    

Το έργο παρακολουθεί μια ημέρα από τη ζωή ενός από αυτά τα απεγνωσμένα και δυστυχή ζευγάρια, που αν και παντρεμένα από αγάπη, έχουν καταλήξει μοναχικά. Άνθρωποι που ψάχνουν εναγωνίως την αγάπη και που αδυνατούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά∙ που εφευρίσκουν τρόπους επικοινωνίας οι οποίοι όμως οδηγούν σε ακόμη περισσότερα αδιέξοδα. Και όλα αυτά με φόντο ένα ειδυλλιακό περιβάλλον κατ’ επίφασιν ευημερίας και κατάφωρης επιφανειακής ευτυχίας.

Από την πλευρά της σύνθεσης ο Bernstein, αξιοποιεί όλα τα μουσικά στιλ που τον έκαναν διεθνώς γνωστό. Ήχοι νοσταλγικής μελαγχολίας, δημοφιλέστατες άριες, jazz ήχοι, εμβόλιμα ραδιοφωνικά σποτ, μουσικές που φέρνουν στη μνήμη μια άλλη εποχή σε συνδυασμό με τη χρήση της καθομιλουμένης, του καθημερινού λόγου.

Η διάρκεια του έργου είναι περίπου μία ώρα.

 

Συνεργάτες - Διανομή

Συνεργάτες

Σκηνοθεσία:                   Ράια Τσακηρίδη

Μουσική διεύθυνση:        Ανδρέας Τσελίκας

Σκηνικά – κοστούμια:      Παύλος Θανόπουλος

Φωτισμοί:                       Εβίνα Βασιλακοπούλου

Οδηγός Σκηνής:              Λητώ Μεσσήνη

Βοηθός Σκηνοθέτη:         Δήμητρα-Σταυρούλα Κατοπόδη

Χρήστης Υπερτίτλων:      Μάρθα Σωτηρίου

Φωτογραφίες - video:      Πάτροκλος Σκαφίδας

Διεύθυνση Παραγωγής:  Παναγιώτης Μπουμπουράκας

Πιανίστας:                      Δημήτρης Μαρίνος

 

«Trouble in Tahiti»

Libretto:                        Leonard Bernstein

Μουσική σύνθεση:         Leonard Bernstein

 

Διανομή

Sam, επιχειρηματίας:      Μιχάλης Ψύρρας

Dinah, γυναίκα του:         Ιρένα Αθανασίου

1η φωνή τρίο:                 Αντωνία Δεσπούλη

2η φωνή τρίο:                 Άρης Προσπαθόπουλος

3η φωνή τρίο:                 Νίκος Ζάζιαρης

(Συνδιοργάνωση: Δήμος Θήρας)

Είσοδος: ελεύθερη

Αφίσα

final3

 

 

 

 

Les Dames Desheritees

 
Les Dames Desheritees
 

6 Νοεμβρίου 2016 - Μέγαρο Γκύζη (20:00)

Μία συναυλία κλασσικής μουσικής με το τριο "Les Dames Desheritees" (φωνή, φλάουτο και πιάνο).

Οι μουσικοί είναι καθηγήτριες του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την ιδιαίτερη σύνθεση του συνόλου να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός προγράμματος με έργα ιδιαίτερα αισθαντικά, αλλά και πρωτότυπα έργα.

(Συνδιοργάνωση: Δήμος Θήρας)

Είσοδος: ελεύθερη

Αφίσα

poulimenou2

 

 

 

Μια φορά κι ένα ζαμάνι

 
Μια φορά κι ένα ζαμάνι
 

12 Νοεμβρίου 2016 - Μέγαρο Γκύζη (19:30)

mia fora

 

Ελάτε σ' ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου.

Με όχημα τη μουσική και τα παραμύθια.

Δύο μουσικοί κι ένας παραμυθάς ανέβηκαν στο μαγικό χαλί τους και μας ταξιδεύουν. Από την Ουαλία στην Κίνα.

Από τον παγωμένο βορά στην καυτή έρημο. Παρέα με ερωτευμένα βασιλόπουλα μα και απλούς ψαράδες.

Ένα ταξίδι στο κόσμο, γιατί ο κόσμος είναι ένας και τα τραγούδια και τα παραμύθια μας δείχνουν τον τρόπο να γίνουμε και πάλι μια παρέα

όλοι μαζί.

 

 

Μουσική, τραγούδι: Ναταλία Κωτσάνη

Κρουστά: Στέφανος Αγιόπουλος

Αφήγηση: Ταξιάρχης Μπεληγιάννης

 

Ο Στέφανος Αγιότιουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική από μικρή ηλικία, σπουδάζοντας θεωρητικά και κλασσική κιθάρα. Αργότερα, στρέφεται στα κρουστά και τη μουσική της ανατολικής Μεσογείου, με δάσκαλο τον Β. Καρίπη, ενώ παράλληλα παρακολουθεί σεμινάρια κρουστών δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς (A. Misirli, Ζ. Fresco). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικούς (X.Τσιαμούλης, Μ. Κουτσαγγελίδης, L. Bendioui, Μ. Αμπλιανίτης, Γ. Μαγκλάρας, Μ. Καρπάθιος, Μ. Έσπερ κ.α.) και έχει συμπράξει με πληθώρα μουσικών σχημάτων (Μισμαγιές, Caravan, Neva, κ.α.), συμμετέχοντας κατά καιρούς σε συναυλίες, μουσικές εκδηλώσεις, ηχογραφήσεις και σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Από το 1998 διδάσκει κρουστά σε διάφορα ωδεία και μουσικές σχολές (Κέντρο Μουσικής Αγωγής, Ηχοτρόπιο, Εθνικό Ωδείο κ.α.), ενώ σήμερα συνεργάζεται με το Σωματείο Φίλων Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη. Είναι πτυχιούχος στη Διατροφολογία και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των βιολογικών προϊόντων (Biogreen, Agriovotani).

Η Ναταλία Κωτσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία έξι ετών. Σπούδασε κλασικό πιάνο, και τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο με την Ε. Κυλπάση και στο Ωδείο Αθηνών, με το Δ. Μαλλούχο, και το X. Κανά. Το 2006 συναντά το Σ. Λάντσια, ξεκινά μαθήματα αυτοσχεδιασμού και αρχίζει να γράφει τη δική της μουσική. Στο τραγούδι περνά από τάξεις της Μ. Συμεωνίδου, Ε. Κυλπάση και της Ε. Πασπαλά. Το 2011 ηχογραφεί την πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Assa Project", σε ποίηση του Α. Πανταζή και μουσική του Θ. Δρεμέτσικα. Το 2013, πραγματοποιεί με το Λουδοβίκο των Ανωγείων, έναν κύκλο συναυλιών στην Ελλάδα. Το 2014 κυκλοφορεί τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Άνθη του Κενταύρου" (Rain Music), σε ποίηση του Α. Πανταζή και μουσική του Α. Τσουκαντά και δική της, όπου συμμετέχουν ο Λ. Μαχαιρίτσας και ο Β. Παπακωνσταντίνου. Από το Δεκέμβρη του 2011, είναι μέλος του συγκροτήματος encardia, όπου τραγουδάει, παίζει ταμπουρέλο, το μικρό κοκκινο ακορντεόν της και... χορεύει. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Επιστήμη των Υπολογιστών.

Ο Ταξιάρχης Μπεληγΐάννης γεννήθηκε στο Πειραιά. Από μικρή ηλικία έπεσε στη χύτρα με την φαντασία, το μύθο και το έπος· ασχολήθηκε με τα παιχνίδια στρατηγικής και τα Role Playing Games. Συνάντησε το παραδοσιακό λαϊκό παραμύθι τυχαία, το 2006, σε ένα εκπληκτικό σεμινάριο της Λ. Λαμπρέλλη (ΚΕΘΕΑ Διάβαση), και από τότε του αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι. Από το 2008, έχει κάνει αφηγήσεις σε σχολεία, σε μπαράκια, σε μουσεία, στην ύπαιθρο και σε σκηνές καλλιτεχνικής έκφρασης, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ σ' όλη την Ελλάδα. Έχει μαθητεύσει κοντά στη Λ. Λαμπρέλλη, την Α. Στρουμπούλη και την Σ. Βούλγαρη συμπληρώντας έναν κύκλο σεμιναρίων, καθώς και αρκετα μεμονωμένα εργαστήρια με την Α. Θάνου, τον Σ. Πελασγό και τη Μ. Μαράτου. Πιστεύει όμως, ότι ένας επίσης μεγάλος δάσκαλος είναι οι ίδιες οι αφηγήσεις, από το παιδάκι των πέντε ετών με τη φρεσκάδα και την ειλικρίνεια της ηλικίας μέχρι τη γιαγιά και τον πάππου των εκατόν πέντε ετών, με την πείρα και την παράδοση χρόνων. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται με την καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών και, μαζί με τον Γ. Ιωάννου, έχει εκδόσει δύο συλλογές.

Είσοδος: ελεύθερη

Αφίσα

 mia fora2

 

 

 

Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι

 
Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι
 

26 Νοεμβρίου 2016 - Μέγαρο Γκύζη (19:30)

 

malamatenios 

                                                                                                                                                                            

Θέατρο Του Παπουτσιού Πάνω Στο Δέντρο

 

Το ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ κλείνει φέτος 15 χρόνια παρουσίας στο χώρο του θεάτρου.

Έχει ανεβάσει λαϊκά παραμύθια, αλλά και σύγχρονα θεατρικά κείμενα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση. Οι παραστάσεις του συνοδεύονται από ζωντανή μουσική και απευθύνονται τόσο σε παιδιά  όσο και σε ενήλικες.

Έχει δώσει παραστάσεις σε δεκάδες σχολεία και δήμους σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τα θεατρικά του έργα κυκλοφορούν σε βιβλία-cd  από τις εκδόσεις Κέδρος.

Φέτος παρουσιάζει, για πέμπτη συνεχή χρονιά, την παράσταση που απέσπασε τιμητική διάκριση στο 3° Διεθνές Φεστιβάλ  Θεάτρου Δρόμου στην Αθήνα.

 

                                                                                                                                                                  Μαρίας Παπαλέξη

Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι,

ένα μουσικό παραμύθι από κλωστή..

 

Μια φορά κι έναν καιρό, ήρθε στον κόσμο ένα κοριτσάκι, όμορφο και χαριτωμένο. Την τρίτη νύχτα από τη γέννησή του, μπήκαν αθόρυβα στο δωμάτιο του μωρού οι τρεις Μοίρες. Στάθηκαν πάνω απ' την κούνια τουκι άρχισαν να λένε τα γραμμένα του...

...με στημόνι αρχαίους ελληνικούς μύθους και λαϊκές αφηγήσεις..

...με υφάδι παραδοσιακά τραγούδια του αργαλειού, νανουρίσματα και παιχνιδοτράγουδα...

...το Θέατρο του παπουτσιού υφαίνει επί σκηνης την ιστορία της Ρηνιώς, μιας νεαρής υφάντρας...

 

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση και συνδυάζει αφήγηση, θέατρο κούκλας, ζωντανή μουσική, παραδοσιακά τραγούδια και διαδραστικά στοιχεία.

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον λαϊκό μας πολιτισμό, παίζουν, διασκεδάζουν και γνωρίζουν με πρωτότυπο τρόπο την υφαντική τέχνη!

Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια:

Βαλεντίνο Παπαδημητράκη

Σκηνικά - Κοστούμια:

Έμμα Μολλέ

Μουσική διδασκαλία:

Έλλη Βασιλάτου

Ερμηνεία:

Βαλεντίνο Παπαδημητράκη

Αύρα, λαούτο, πνευστά, κρουστά:

Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

 

Είσοδος: ελεύθερη

 Αφίσα

 malamatenios

 

 

 

Παιδικό Φεστιβάλ

 
Παιδικό Φεστιβάλ
 

9-11 Δεκεμβρίου 2016 - Μέγαρο Γκύζη (19:30)

Μουσική, τραγούδι, θέατρο και χορός από τα παιδιά της Σαντορίνης.

Ένα φεστιβάλ έκπληξη με τους μικρούς μας φίλους που θα προσφέρει απλόχερα χαρά, διασκέδαση, γέλιο αλλά και γνώση.


(Συνδιοργάνωση: Δήμος Θήρας)  

Είσοδος: ελεύθερη

 

paidiko festival