logo mg gr
Τρίτη, Ιανουάριος 16, 2018
youtubelogo

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/8/2010, 21:00 : ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ KONRAD BERTSCH

Αμέσως μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2010, θα εγκαινιασθεί στις 27/8 στο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ έκθεση φωτογραφίας του Γερμανού φωτογράφου Konrad Bertsch με τίτλο “Τα Φράγκικα”. Θα εκτεθούν φωτογραφίες του καλλιτέχνη από την συνοικία των καθολικών στα Φηρά, που ήταν γνωστή ως “Τα Φράγκικα”. Το φωτογραφικό έργο του Κόνραντ Μπερτς, χρησιμοποιώντας τις μορφές και τα χρώματα της πραγματικότητας, συλλαμβάνει τη φόρμα του εντυπωσιακού τοπίου και της αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης, που ξέφυγε από τις επιπτώσεις της σύγχρονης οικιστικής ανάπτυξης στο νησί και δίνει μια διαφορετική διάσταση στη μνήμη και το χρόνο. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010, ώρα 21:00
Διάρκεια έκθεσης: 27 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου 2010

 

click για αφίσα έκθεσης

Ο Κόνραντ Μπερτς γεννήθηκε το 1940 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Τελείωσε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βερολίνο με την απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου Master. Η καλλιτεχνική ανάπτυξη του Konrad Bertsch ξεκίνησε όταν ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βερολίνο. Ενώ εργαζόταν ως επαγγελματίας καλλιτέχνης, πήρε μια θέση διδασκαλίας και δίδαξε τέχνη σε μαθητές και φοιτητές πανεπιστημίου.

Η στροφή της καριέρας του προς τον τομέα της διαφήμισης τον εισήγαγε στη φωτογραφία, που ήταν απαραίτητη για την παρουσίαση των προϊόντων. Βρήκε το μέσο πρακτικό και εύπλαστο, ιδανικό για το όραμά του ως προς τη φόρμα χρησιμοποιώντας τις μορφές και τα χρώματα της πραγματικότητας. Το φωτογραφικό έργο του Κόνραντ Μπερτς συλλαμβάνει τη φόρμα του εντυπωσιακού τοπίου και της αρχιτεκτονικής της Σαντορίνης, στην οποία ζει για πολλά χρόνια. Έχει δει το νησί να αλλάζει μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956 και έχει διαπιστώσει τις επιπτώσεις της σύγχρονης οικιστικής ανάπτυξής της.

Είναι συνιδρυτής του πολιτιστικού εργαστηρίου «Σχολειό 2» στη Φοινικιά της Οίας, στη Σαντορίνη, το οποίο λειτουργεί όχι μόνο ως εργαστήρι, αλλά και ως εκθεσιακός χώρος για τους καλλιτέχνες που εργάζονται στη Σαντορίνη. Εργάζεται ως ελεύθερος καλλιτέχνης. Τα τελευταία χρόνια προτιμά να εργάζεται σε φωτογραφικά θέματα.

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 16/8/2010, 20:30: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΑΛΑΚΗ

Kokkalakis

Την Δευτέρα 16/8/2010, ώρα 20:30, θα γίνει στο Μέγαρο Γκύζη η παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Γιάννη Κοκκαλάκη με τίτλο “η Σαντορίνη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - Ξεχασμένα γεγονότα του πολέμου και της κατοχής 1940-1945”.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Θήρας κ. Άγγελος Ρούσσος, που έχει προλογίσει το βιβλίο, ενώ ομιλητής, εκτός από τον συγγραφέα, θα είναι ο κ. Ιερώνυμος Δελένδας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Μέγαρο Γκύζη.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 9/8/2010, 20:30: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ HEIDI BAUERLE

Στις 9/8/2010, ώρα 20:30, θα γίνει στο Μέγαρο Γκύζη η παρουσίαση του νέου δίγλωσσου (στα ελληνικά και γερμανικά) βιβλίου της Γερμανίδας Heidi Bauerle με τίτλο “Πανηγύρια”.

Heidi Bauerle Heidi Bauerle

Η Heidi, μόνιμη σχεδόν κάτοικος και σταθερή φίλη της Σαντορίνης τα τελευταία 40 χρόνια, έχει μελετήσει σε βάθος την ιστορία και την κουλτούρα του νησιού. Στο βιβλίο της “Πανηγύρια” περιγράφει τα ήθη και τα έθιμα των σημαντικότερων θρησκευτικών γιορτών της Σαντορίνης μέσα από τη ματιά του πρωταγωνιστή-αφηγητή Τουσνέλδου. Το βιβλίο αποτελεί ένα είδος προσωπικού ημερολογίου του ήρωα Τουσνέλδου, ενός κουποπόνηρου καταφερτζή, ο οποίος με τον μοναδικό του χιουμοριστικό τρόπο περιγράφει τις εμπειρίες του απο τις επισκέψεις του στα τοπικά πανηγύρια των περισσότερων εκκλησιών των χωριών του νησιού κατά τα τελυταία 30 χρόνια.

Τα “Πανηγύρια” περιλαμβάνουν πλούσια εικονογράφηση μιας και η αφήγηση της κάθε γιορτής συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό σκίτσο σχεδιασμένο από το πενάκι της συγγραφέως. Η συλλογή των αφηγήσεων αποτελεί έναν χρήσιμο και διαχρονικό οδηγό για τις γιορτές και τα ήθη της Σαντορίνης. Για το βιβλίο και για την συγγραφέα του θα μιλήσουν φίλοι της συγγραφέως, Έλληνες και Γερμανοί, ενώ στην αίθουσα του Μεγάρου Γκύζη θα εκτεθούν εκείνη τη βραδιά ζωγραφικά έργα και σχέδια της Heidi Bauerle, με θέμα το αγαπημένο της νησί, τη Σαντορίνη.

Η βραδιά προς τιμήν της θα ολοκληρωθεί με μια μικρή μουσική εκδήλωση.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση