logo mg gr
Τετάρτη, Απρίλιος 26, 2017
youtubelogo

Πωλητήριο Μεγάρου Γκύζη

Στο Πωλητήριο του Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη διατίθενται οι εκδόσεις του Πνευματικού Κέντρου, πολλά βιβλία και λευκώματα που έχουν σχέση με τη Σαντορίνη αλλά και γενικότερα με τις Κυκλάδες, αυθεντικές λιθογραφίες με θέμα τη Σαντορίνη γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και αντίγραφα από εκθέματα των μονίμων συλλογών του Μουσείου, όπως είναι τα αντίγραφα παλαιών αυθεντικών χαρακτικών από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, που απεικονίζουν χάρτες, τοπία και φορεσιές της Σαντορίνης. 

Περίοπτη θέση στο Πωλητήριο καταλαμβάνει η νέα έκδοση του Μεγάρου Γκύζη, ένα δίγλωσσο λεύκωμα με τίτλο "Σαντορίνη - Χαρακτικά και Σχέδια Ελλήνων Καλλιτεχνών". Επίσης, διατίθεται αποκλειστικά από το Πωλητήριο του Μουσείου μία έγχρωμη λιθογραφία του γνωστού Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη Μίλτου Παντελιά, σε 99 μόνο αυθεντικά αντίτυπα, αριθμημένη και υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη, που τη φιλοτέχνησε το 2007 ειδικά για το Μέγαρο Γκύζη.

Ο σκοπός του Πωλητήριου είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη διανομή των αντιγράφων για τη "διάδοση" των εκθεμάτων του Μουσείου και της Σαντορίνης.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΚΥΖΗ

Το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, αναπτύσσοντας τις πνευματικού και πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητές του, έχει προβεί σε τέσσερις αξιόλογες εκδόσεις με αντικείμενο τη Σαντορίνη και τις Κυκλάδες.
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΚΥΖΗ
Η τελευταία, τέταρτη, έκδοση με τίτλο "Σαντορίνη - Χαρακτικά και Σχέδια Ελλήνων Καλλιτεχνών" παρουσιάσθηκε επίσημα την 1η Αυγούστου 2007, ημερομηνία έναρξης του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2007. Πρόκειται για ένα λεύκωμα 216 σελίδων, στα ελληνικά και αγγλικά, το οποίο περιλαμβάνει 212 χαρακτικά και σχέδια 50 Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1866 έως το 2007 με θέμα τη Σαντορίνη. Τα κείμενα έχει συγγράψει ο Νίκος Γρηγοράκης, Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας και Διευθυντής του Μουσείου Χαρακτικής στην Αθήνα. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο συλλέκτης χαρακτικών Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου Μέγαρο Γκύζη.

Το λεύκωμα αυτό διατίθεται αποκλειστικά από το Πωλητήριο του Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη στην προνομιακή τιμή των 30 €

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΚΥΖΗ

Το πρώτο βιβλίο με τίτλο "Σαντορίνη 15ος-19ος αιώνας", εκδόθηκε το 1983 (96 σελ.) και είναι ένας αναλυτικός κατάλογος χαρακτικών του γνωστού συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, που φιλοξενήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Μέγαρο Γκύζη. Το βιβλίο είναι εξαντλημένο.

 

Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο "Μαρτυρίες από την Σαντορίνη (1573 - 1819)" εκδόθηκε το 1985 (112 σελ.) και αποτελεί έναν περιληπτικό κατάλογο της αντιπροσωπευτικής μόνιμης έκθεσης παλαιών θηραϊκών εγγράφων με παράλληλη αυτούσια παρουσίαση ορισμένων από αυτά, υπό την επιμέλεια του Αγαμέμνονα Τσελίκα, υπεύθυνου του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος. Το βιβλίο είναι εξαντλημένο.

Το τρίτο βιβλίο με τίτλο "Ταξιδεύοντας στις Κυκλάδες, 16ος-19ος αιώνας" εκδόθηκε το 1990 (112 σελ.) και περιλαμβάνει χαρακτικά με τοπία, φορεσιές και χάρτες των Κυκλάδων των περασμένων αιώνων και ειδικότερα της Σαντορίνης. Διατίθεται από το Πωλητήριο του Μουσείου προς 20 €.

________________________________________________________

ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στο Πωλητήριο του Μουσείου διατίθενται, εκτός από τις εκδόσεις του Μεγάρου Γκύζη, και άλλες εκδόσεις σχετικές κυρίως με τη Σαντορίνη αλλά και γενικότερα με τις Κυκλάδες.

Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες από αυτές τις εκδόσεις.

 1. Χρήστου Ντούμα "Σαντορίνη" (Εκδοτική Αθηνών)
 2. Νανό Μαρινάτου "Σαντορίνη" (αναφέρεται στη Μινωϊκή πόλη Ακρωτηρίου)
 3. ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης) "Οδηγός Ηφαιστείου Σαντορίνης"
 4. Δημήτρη Ταλιάνη Λεύκωμα "Σαντορίνη" (Τοπίο)
 5. Καδιώ Κολύμβα "Η Πάνω Μεριά του κόσμου" (Αρμός)
 6. Καδιώ Κολύμβα "Οία – Τόπος και Ιστορία" (Αρμός)
 7. Καδιώ Κολύμβα "Ρότα περ Όστρια" (Αρμός)
 8. Δ. Φιλιππίδη "Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Σαντορίνης" (Μέλισσα)
 9. Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική - "Κυκλάδες" (Μέλισσα) (διατίθενται επίσης και οι υπόλοιποι επτά τόμοι για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας)
 10. "Βαλκανική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική – Ελλάδα" (Μέλισσα)
 11. Εκπαιδευτικός φάκελλος "Κυκλαδικός Πολιτισμός" (Μ. Γουλανδρή)
 12. "Αρχαία Ελληνική Τέχνη" (εκδ. Μουσείου Γουλανδρή)
 13. "Κυκλαδική Τέχνη" (εκδ. Μουσείου Γουλανδρή)
 14. Heidi Bauerle "Πανηγύρια"
 15. Πάρι Πρέκα λεύκωμα "Η Ελλάδα"
 16. Πάρι Πρέκα λεύκωμα "Το ταξίδι μου"
___________________________________________________

ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΕΣ

 ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΑΣ (1954), Δειλινό στην Οία, 2007, έγχρωμη λιθογραφία

Ο γνωστός ζωγράφος και χαράκτης Μίλτος Παντελιάς φιλοτέχνησε το 2007, ειδικά για το Μέγαρο Γκύζη, μία λιθογραφία με θέμα τη Σαντορίνη. Πρόκειται για το έργο «Δειλινό στην Οία».

«Στο έργο αυτό ο τρούλος και το καμπαναριό μιάς εκκλησίας ρεμβάζουν στην απεραντοσύνη του ουρανού και της θάλασσας. Η ατμόσφαιρα σε παραπέμπει σε μία ποιητική διάθεση και σου δημιουργεί το συναίσθημα να αφεθείς στην απεραντοσύνη του τοπίου», αναφέρει ο Ιστορικός Τέχνης κ. Νίκος Γρηγοράκης.

Η έγχρωμη αυτή λιθογραφία, σε μόνο 99 αυθεντικά αντίτυπα, αριθμημένη και υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη, διατίθεται αποκλειστικά από το Πωλητήριο του Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη προς 100 €.

Βιογραφικό Μίλτου Παντελιά
Ο Μίλτος Παντελιάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Πρώτος του δάσκαλος υπήρξε ο θείος του και γνωστός χαράκτης Φώτης Μαστιχιάδης (1913-1997). Στη συνέχεια σπούδασε χαρακτική στην Ecole de Beaux-Arts (1974-1978) στο Παρίσι, με δασκάλους τους L. Coutaud, J. Lagrange και G. Dayez. Ασχολείται τόσο με τη χαρακτική όσο και με τη ζωγραφική, και ιδιαίτερα με το σχέδιο. Το έργο του είναι ανθρωποκεντρικό, με κυρίαρχη παρουσία τη μορφή της γυναίκας. Κύριο χαρακτηριστικό του εικαστικού του ιδιώματος είναι η επαναφορά των ζωγραφικών αξιών και η επανεκτίμησή τους κάτω από ένα νέο οπτικό πρίσμα.
Στην πιο πρόσφατη δημιουργία του, μέσα από διάφορες τεχνικές παρεμβάσεις (όπως η διακοπή της συνέχειας της σχεδιαστικής επιφάνειας με το σκίσιμο του χαρτιού ή η διάσπαση μιας σύνθεσης σε επιμέρους ενότητες που αυτονομούνται σαν ξεχωριστοί πίνακες μέσα στον ίδιο πίνακα χωρίς να χάνουν την ενότητά τους ή η ανορθόδοξη δόμηση διαφορετικών συνθέσεων), δίνει την αίσθηση της φθοράς του χρόνου και διακόπτει τη θεματική ολοκλήρωση, προς όφελος της ελευθερίας του σχεδίου. Έτσι, καταστρέφεται η εικόνα του κλασικά «ωραίου» και δημιουργείται μια νέα αισθητική πρόταση με τη σύζευξη του παλιού και του νέου.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει επίσης πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (ιδιαίτερα στη Γαλλία). Έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ.

Στο Πωλητήριο του Μουσείου διατίθενται επίσης και έγχρωμες μεταξοτυπίες ζωγράφων, όπως των Πάρι Πρέκα, Μερόπης Πρέκα, Heidi Bauerle, Αντώνη Σαντορινιού, όλες με θέμα τη Σαντορίνη.Τιμή: 80€.

_______________________________________________________

ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ

Στο Πωλητήριο του Μουσείου του Μεγάρου Γκύζη μπορείτε, μεταξύ άλλων, να βρείτε από 5 € έως 10 € και αντίγραφα παλαιών αυθεντικών χαρακτικών από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, που εκτίθενται στο Μουσείο. Οι παλαιές αυτές γκραβούρες απεικονίζουν χάρτες, τοπία και φορεσιές της Σαντορίνης.

Διατίθεται επίσης και ένα σετ από 40 κάρτες, που απεικονίζουν παλιές γκραβούρες τοπίων από όλη την Ελλάδα (10 €).