logo mg gr
Τρίτη, Ιανουάριος 16, 2018
youtubelogo

Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ

 
Megaro Gyzi logo
 

Το Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά είναι ένα από τα λίγα παλαιά αρχοντικά του 17ου αιώνα που διασώθηκαν από τους σεισμούς του 1956.΄Ενα οικοδόμημα ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και κάλλους, από το οποίο, μετά τους σεισμούς, απέμεινε μόνο το κατώι, όπου ήταν οι βοηθητικοί χώροι του παλιού αρχοντικού. Είναι το μοναδικό στη Σαντορίνη κτίσμα εκείνης της εποχής, όπου οι ισόγειοι χώροι αναπτύσσονται γύρω από ένα πάτιο (αυλή) και αυτό προσδίδει μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική χάρη στον εσωτερικό αίθριο χώρο που δημιουργείται, ο οποίος είναι εν μέρει στεγασμένος με ένα υπέροχο σταυροθόλιο και εν μέρει ασκεπής. Στην είσοδο του Μεγάρου προβάλλει το οικόσημο της οικογένειας Γκύζη.

 

Με φροντίδα και δαπάνες της Καθολικής Επισκοπής Θήρας αναπαλαιώθηκε κατά τρόπο ώστε αφενός μεν να διατηρηθούν ανέπαφοι οι χώροι και να αναδειχθούν όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αφετέρου δε να εξυπηρετήσει τη λειτουργία και τις ανάγκες του Πνευματικού Κέντρου σε εκθεσιακούς χώρους και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΓΑΡΟΥ ΓΚΥΖΗ 2007 - 2014

Το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, από την ίδρυσή του και ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο, διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής, συναυλίες, ρεσιτάλ, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο των Σαντορινιών κατοίκων όσο και των πολυάριθμων τουριστών που επισκέπτονται τη Σαντορίνη.

Από το 2007 και ύστερα το Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη διοργανώνει ετησίως τον Αύγουστο (1-23/8) το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, ένα φεστιβάλ ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις κ.α. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη για 8,5 έτη (από τον Σεπτέμβριο 2006 έως το τέλος Ιανουαρίου 2015) ήταν ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αυτό το καταξιωμένο πλέον φεστιβάλ για οκτώ συνεχή χρόνια. Όλες οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ προσφέρονται δωρεάν στους κατοίκους και στους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, αφού η είσοδος είναι πάντοτε ελεύθερη. Η δραστηριότητα αυτή του Πνευματικού Κέντρου Μέγαρο Γκύζη αποτελεί μία προσφορά στην πολιτιστική ζωή και πνευματική ανάπτυξη της Σαντορίνης, προσφορά που απευθύνεται τόσο στους μόνιμους κατοίκους του νησιού όσο και στους πολυάριθμους φίλους και επισκέπτες του.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών 2007-2014 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου  περίπου 300 καλλιτέχνες εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Γκύζη. Στα 8 Φεστιβάλ διοργανώθηκαν 52 μουσικές συναυλίες με 180 καλλιτέχνες (25 από αυτούς ήταν ξένοι από 15 διαφορετικές χώρες), 9 εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής με 84 καλλιτέχνες καθώς και 4 παιδικές παραστάσεις με 7 καλλιτέχνες. Και ακόμα, εκτός Φεστιβάλ, 7 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής Σαντορινιών καλλιτεχνών, 2 εκθέσεις φωτογραφίας ξένων καλλιτεχνών που ζουν στο νησί, 4 παρουσιάσεις βιβλίων με θέμα σχετικό με τη Σαντορίνη, καθώς και άλλες μουσικές βραδιές.Επίσης, από το 2008 η Σαντορίνη -μέσω του Μεγάρου Γκύζη- εντάχθηκε στο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, αυτή η αυγουστιάτικη γιορτή πολιτισμού, έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, αναβαθμίζοντας την πολιτιστική ζωή του νησιού και συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού.

 

EFFE LABEL COLOR RGB

 

Τέλος, χάρις στις ενέργειες του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη επιλέχτηκε το 2015 να λάβει τoπιστοποιητικό αναγνώρισης EFFELabel 2015-2016, εντασσόμενο στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα EFFΕ - EuropeforFestivalsFestivalsforEuropeΠρόκειται για ένα νέο Πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας πολιτιστικής πύλης που παρέχει πληροφορίες στους επαγγελματίες και στους πολίτες της Ε.Ε. για τα καλύτερα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, καθώς και την επιβράβευση των καινοτόμων καλλιτεχνικών φεστιβάλ για την εξαιρετική συμβολή τους στην ευρωπαϊκή και στην τοπική εθνική πολιτιστική ζωή.

 

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  1981 - 2006

Επί 25 συνεχή χρόνια, από το 1981 έως το 2006, υπεύθυνη και ψυχή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ήταν η κα Τερέζα Κοκκαλάκη, μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Μέγαρο Γκύζη.

Μεταξύ όλων αυτών των εκδηλώσεων αξίζει να επισημανθούν οι εκθέσεις ζωγραφικής γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών, με θέμα τη Σαντορίνη, όπως των Πάρι Πρέκα, Όπυς Ζούνη, Παναγιώτη Γράββαλου, Άννας Μενδρινού, Μερόπης Πρέκα, Κώστα Πλακωτάρη, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Μάρκου Βενιού,  Δημήτρη Δαρζέντα, Χριστόφορου Ασιμή, Σοφίας Καλογεροπούλου, Θέμη Κοντογούρη, Αλέξανδρου Μαυροειδή κ.α.

Ξεχωρίζουν επίσης οι μουσικές βραδιές με συναυλίες γνωστών ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών. Μερικοί από τους πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες που εμφανίσθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο Μέγαρο Γκύζη είναι η διεθνούς φήμης Βουλγάρα πιανίστρια Jenny Zacharieva (μία από τις μεγαλύτερες πιανίστριες του κόσμου), οι επίσης Βουλγάρες Nina Maleeva στην άρπα και Darina Maleeva στο βιολί, η σπουδαία διεθνούς φήμης καλλιτέχνις από την Κορέα Yang Woo Suk στο φλάουτο, ο Βούλγαρος Svilen Simeonov στο κλαρινέτο, η Λευκορωσίδα Aggelina Tkacheva στο τσίμπελ, οι Ρώσοι πιανίστες Alexei Miroshnikov και Natalia Miroshnikova,  ο Ρώσος Christophor Miroshnikov στο τσέλο, η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Mitchko, ο Έλληνας βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης, η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη, η Μελίνα Μποτέλλη, η Νένα Βενετσάνου και η Μελίνα Τανάγρη στο τραγούδι, ο Ρος Ντέϊλι με το συγκρότημά του, η Νέλλη Σεμιτέκολο στο πιάνο, ο Δημήτρης Σέμσης στο βιολί, η Στέλλα Γαδέλη στο φλάουτο, η Δώρα Σατολιά στο πιάνο, ο Βαγγέλης Μπουντούνης στη κιθάρα, ο Γιάννης Ζουγανέλης στη τούμπα, ο Μάνος Αβαράκης στη φυσαρμόνικα και στα φλάουτα με ράμφος, το αναγεννησιακό συγκρότημα Κέλσος, ο Θόδωρος Κερκέζος στο σαξόφωνο και πολλοί άλλοι.   

Επίσης, η Ερασιτεχνική Σκηνή Αθηνών, που ίδρυσε και διηύθυνε επί εβδομήντα χρόνια ο αλησμόνητος Θηραίος καλλιτέχνης Ιωάννης Αλεξάκης, δίδει κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου θεατρικές παραστάσεις στο Μέγαρο Γκύζη, παρουσιάζοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου, με μεγάλη πάντα προσέλευση Σαντορινιών.

Από τον Σεπτέμβριο 2006 την καλλιτεχνική διεύθυνση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ανέλαβε ο κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, ένας φιλότεχνος συλλέκτης και νέο μέλος του Δ. Σ. του Πνευματικού Κέντρου Μέγαρο Γκύζη, με σκοπό όχι μόνο να συνεχίσει την πολιτιστική αυτή προσφορά, αλλά και να διευρύνει το ήδη υψηλό ποιοτικό πλαίσιο των εκδηλώσεων δίνοντας μια νέα δυναμική στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και γενικά στην πολιτιστική φιλοσοφία του Πνευματικού Κέντρου.