logo mg en
Wednesday, January 17, 2018
youtubelogo

Our website changes domain www.gyzimegaron.gr
Visit our new web page and find out about new events!!!

  • All
  • Festival 2016
  • Off Festival 2016

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/megaro/public_html/plugins/content/youtubeplugin/youtubeplugin.php on line 49

ΤΑΚΗΣ ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΣ Group

Στις 20/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το Takis Barberis Group και μια ξεχωριστή και συγχρόνως ιδιόρρυθμη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, όπου η jazz συναντά μαγικά τη funk, το rock αλλά και την ινδική, βαλκανική και ελληνική μουσική. Ο Τάκης Μπαρμπέρης στην κιθάρα, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τζαζίστες, ερμηνεύει παλαιότερες αλλά και νέες ακυκλοφόρητες συνθέσεις του με τον Μάνο Σαριδάκη στο πιάνο, τον Γιώργο Γεωργιάδη στο μπάσο και τον Μιχάλη Καπηλίδη στα τύμπανα.

Τάκης Μπαρμπέρης, κιθάρα
Μάνος Σαριδάκης, πιάνο
Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης, τύμπανα

click για αφίσα συναυλίας

Φωτογραφίες από τη βραδιά της συναυλίας (20/8/2012)

HD video από τη βραδιά της συναυλίας (20/8/2012)
“tilang” “hopes” “Porto Kayio”

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Τάκης Μπαρμπέρης, σύνθεση - κιθάρα

Ο Τάκης Μπαρμπέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Άρχισε να ασχολείται με την μουσική από τα δέκα του χρόνια. Σπούδασε κλασική κιθάρα με τον Δημήτρη Φάμπα και ανώτερα θεωρητικά με τον Γιάννη Αυγερινό στο Εθνικό Ωδείο, από όπου και πήρε το πτυχίο Αρμονίας. Παράλληλα έπαιζε ηλεκτρική κιθάρα σε πολλά rock συγκροτήματα. Το 1979 αρχίζει το ενδιαφέρον του για την jazz μουσική, που είναι καθοριστικό στον τρόπο θεώρησης της μουσικής. Συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς, όπως είναι οι Γ. Τρανταλίδη, Ν. Τουλιάτο, Π. Γκέκα, Α. Γεωργίου κ.α. Το 1982 παρουσιάζει τις πρώτες συνθέσεις του με το σχήμα "Jazz Fusion Quintet". Τότε αρχίζει και η συνεργασία του με τους D. Lynch και Τ. Φαραζή, που θα συνεχιστεί και αργότερα το 1985 στο συγκρότημα "Iskra", ένα από τα πιο πετυχημένα και πρωτοποριακά σύνολα της εποχής με τους Γ. Φακανά, Ν. Τουλιάτο και Λ. Πλιάτσικα. Οι "Iskra" κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο "Α New Day" το 1986 (Polygram), που περιέχει και δύο δικές του συνθέσεις. Το 1987-1989 δημιουργεί το γκρουπ "Μοντέλο 63" με τους Σ. Χατζηγιάγκο και Κ. Καλογήρου σε μια πιο πειραματική προσέγγιση της rock με ελληνικό στίχο (δίσκος "Μοντέλο 63", Lyra, 1988).

Το 1990 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός του δίσκος "Something From July" (Lyra) με τη συμμετοχή των Τ. Φαραζή, Γ. Κοντραφούρη, Τ. Πατερέλη, Κ. Καλογήρου κ.α., με συνθέσεις του από τη δεκαετία του '80 με πολλές jazz, rock και latin επιρροές. Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος "Αre You Happy?" (Lyra) με τον κλασσικό ήχο ενός jazz quintet (Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Γ. Βασσάλος, Κ. Καλογήρου). Στις συνθέσεις υπάρχουν για πρώτη φορά και στοιχεία από ανατολίτικες σκάλες και ελληνικούς δρόμους συνδυασμένα με την jazz ρυθμολογία και αρμονία. Το 1995 κυκλοφορεί ο δίσκος "Episodes" με οκτώ πολύ γνωστούς Έλληνες μουσικούς (Π. Μπενετάτος, Γ. Κοντραφούρης, Τ. Πατερέλης, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Βασσάλος, Κ. Καλογήρου, Τ. Φαραζής, Π. Κούρτης) και με δυο "μεγάλες" συμμετοχές, τον διεθνώς γνωστό Ινδό μουσικό κρουστών Trilok Gurtu και τον Ηπειρώτη παραδοσιακό μουσικό Πετρο-Λούκα Χαλκιά στο κλαρίνο. Χαρακτηρίζεται απο τους κριτικούς σαν ένας απο τους πιο πετυχημένους συνδυασμούς jazz και παραδοσιακών στοιχείων (ελληνικής και ινδικής μουσικής).

Το 1998 κυκλοφορεί ο δίσκος "Naiva" (Lyra) συνεχίζοντας και εξελίσσοντας τις επιρροές των ιδιωμάτων που συναντάμε και στην προηγούμενη δουλειά του "Episodes", με συμμετοχές του Γ. Κοντραφούρη, Τ. Πατερέλη, Γ. Πολυχρονάκου, Γ. Γεωργιάδη, Μ. Σαριδάκη, Τ. Φαραζή, Πετρο-Λούκα Χαλκιά και των Ινδών Reshma Srivastava και Shankar Lal. To 2004 κυκλοφορεί ο δίσκος "Porto Kayio" (Libra) με στοιχεία που συναντάμε και στις προηγούμενες δουλειές του, αλλά και για πρώτη φορά χρήση σύγχρονης τεχνολογίας με μουσικά δείγματα (samples, loops), με τους Γ. Γεωργιάδη, Μ. Καπηλίδη και τους Ινδούς Debashish Bhattacharya και Subhashis Bhattacharya.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Τάκης Μπαρμπέρης έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους Έλληνες μουσικούς της jazz, με αρκετούς ξένους, όπως οι Trilok Gurtu, Glenn Corneille κ.α. και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες μoυσικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Πετρο-Λούκας Χαλκιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Διονύσης Σαββόπουλος).

Από το 1981 έχει διδάξει μοντέρνα κιθάρα και αυτοσχεδιασμό σε πολλά Ωδεία (Εθνικό Ωδείο Πάτρας, Πινδάρειο -από τα πρώτα Ωδεία που καθιέρωσαν τμήμα μοντέρνων σπουδών-, Ωδείο Ραϋμόνδη, R.S.I.). Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Ωδείο Φ. Νάκας διδάσκοντας Jazz κιθάρα και Αυτοσχεδιασμό.

Δημοσιεύσεις στον Τύπο:
«Δύο διαφορετικοί κόσμοι σφιχταγκαλιάζονται στη συνθετική δουλειά του κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη. Από τη μια, οι γνώριμες jazz ευαισθησίες και αυτοσχεδιαστικές αναζητήσεις: η δυτική αρμονία, οι αμφισβητήσεις και οι ανατροπές της. Κι από την άλλη η ινδική παράδοση: με τις ιδιότυπες κλίμακες (ragas), την πολυεπίπεδη ρυθμική υφή, τον ακαταμάχητο εξωτισμό. Δύο κόσμοι διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι, όταν αίτημα είναι μια καλλιτεχνική συνεύρεση και επικοινωνία στηριγμένη στην αποδέσμευση του συγκινησιακού δυναμικού που κλείνει εντός της η Μουσική, όταν σημασία δίνεται όχι στο τυπικό της φόρμας αλλά στην εκφραστική ελευθερία, τη φαντασία, τη μαγεία των ήχων, όταν, εν κατακλείδι, μέγιστη επιβράβευση για το δημιουργό είναι το ρίγος του ακροατή».
ΣΠΥΡΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ - HITECH

«Όταν λέμε η μουσική δεν έχει σύνορα, εδώ το εννοούμε. Είναι δύσκολο να ορίσουμε τον ήχο αυτό, ­ αλλά και τι σημασία έχει; Ο Μπαρμπέρης έχει ήδη δείξει τις διαθέσεις του από το παρελθόν, μια συνειδητή προσπάθεια περιπλάνησης από την Ελλάδα μέχρι τη μακρινή Ανατολή και όλα αυτά μέσα από τη ρευστότητα της γλώσσας της τζαζ. Να που ­ και εμπράκτως ­ η μουσική εκμηδενίζει τις αποστάσεις».
ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ – ΤΑ ΝΕΑ

«... Ένας επιπλέον λόγος να αναφωνήσουμε ότι η τζαζ ενώνει τους λαούς όλης της γης με σύμμαχο την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής...»
ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Δεν ξέρω πόσο δεξιοτέχνης είμαι. Υπάρχει μια εμπειρία. Η ουσία είναι να μη σε ξεπερνά η τεχνική. Να μην είναι μια ρηχή επίδειξη η μουσική σου. Η τέχνη είναι μια μεγάλη βοήθεια στο να εκφράσεις αυτά που νιώθεις. Η επίδειξη φαίνεται. Αν η δεξιοτεχνία είναι αυτοσκοπός σου, φαίνεται. Μπορεί να χάσεις τη μουσική κυνηγώντας τη δεξιοτεχνία».
Από συνέντευξη στο ΒΗΜΑ

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Μάνος Σαριδάκης, πιάνο

Ο Μάνος Σαριδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σε ηλικία 12 ετών εμφανίστηκε στην τηλεόραση πανελλαδικά με «τα νέα ταλέντα» του μουσικού γυμνασίου Παλλήνης. Στα 15 έγινε μόνιμο μέλος του κουαρτέτου του Δημήτρη Βασιλάκη και ύστερα στα σχήματα των Mode Plagal και Τάκη Μπαρμπέρη, όπου και ηχογράφησε με όλους συνολικά 4 CD.

To 2001 μετοίκισε στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε και ως επαγγελματίας μουσικός για 10 χρόνια ακολουθώντας διεθνή καριέρα. Του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με ιερά τέρατα της jazz σκηνής, όπως είναι οι David Liebman, Ralph Peterson, Ron McClure κ.α., και να εμφανιστεί ως sideman στο Birdland, Blue Note NYC. Το 2006 κέρδισε μια θέση ανάμεσα στους 25 καλύτερους τζαζ πιανίστες στον κόσμο στο Thelonius Monk Competition.

 Ήδη από τα χρόνια της μαθητείας του στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, ο Μάνος Σαριδάκης είχε εδραιώσει τη θέση του στην ελληνική jazz σκηνή με πολλαπλές εμφανίσεις και δισκογραφικές συμμετοχές. Έκτοτε έχει κάνει πάρα πολλές συνεργασίες, ηχογραφήσεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις ως sideman και leader.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Γιώργος Γεωργιάδης, μπάσο

Ο Γιώργος Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο ηλεκτρικό μπάσο με τον Γ. Φακανά το 1991 και συνέχισε το 1995 με μαθήματα κλασικού κοντραμπάσου με τον Τάκη Καπογιάννη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ορχήστρας, κοντραμπάσου (Bagovska, Mc Tyeer, Howard Davis) και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού με τον Ν. Βελιώτη. Έχει περάσει με άριστα το τελευταίο επίπεδο του ηλεκτρικού μπάσου στο London College of Music & Media.

Ξεκινά την επαγγελματική του πορεία στην ελληνική jazz σκηνή και συνεργάζεται με γνωστά ονόματα, όπως είναι οι Τ. Πατερέλης, Γ. Κοντραφούρης, Δ. Βασιλάκης, Δ. Καλαντζής, καθώς επίσης και με το συγκρότημα των ΙΑΣΙΣ, τον Ορφέα Περίδη, τον Haig Yazdjian, την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch. Από το 1997 είναι μέλος του συγκροτήματος του κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη. Το 1998 ηχογραφούν το δίσκο "Naiva" και το 2004 το δίσκο "Porto Κayio". Το 2000 συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου του Γ. Πολυχρονάκου "Blink".

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο στις παραστάσεις "Όρνιθες" (μουσική Δ. Παπαδημητρίου), "Φοιτητές" (μουσική Γ. Στούπελ) και "Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας" (μουσική Δ. Παπαδημητρίου), καθώς και με τον Γ. Κιμούλη στο μιούζικαλ "Δρ. Τζέκιλ & Μ. Χάιντ" (μουσική Γ. Στούπελ). Έχει επίσης συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών.

Το 2003 πήρε μέρος στο 3ο Φεστιβάλ Jazz της Αθήνας, με τους Greek Warriors του Δ. Βασιλάκη, ενώ το 2004 συμμετείχε με διάφορα σχήματα στις εκδηλώσεις του Δήμου της Αθήνας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Μιχάλης Καπηλίδης, ντραμς

Ο Μιχάλης Καπηλίδης γεννημένος μες το καλοκαίρι, στις 12 Αυγούστου το 1973, και μέσα σε μια αμιγώς μουσική οικογένεια, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους drummer των τελευταίων χρόνων. Και όχι αδίκως, αφού όπου και να παίζει καταφέρνει να ξεσηκώσει και να ενθουσιάσει. Σταθερός συνοδοιπόρος του Αλκίνοου Ιωαννίδη, έχει μια πορεία αξιοζήλευτη και μια εμπειρία που τον έχει καθιερώσει στο χώρο.

 EFFE LABEL COLOR RGB  logo2016

The European Festivals Association (EFA) has been uniting distinguished music, dance, theatre and multidisciplinary arts festivals from Europe and beyond for more than 60 years.Thanks to EFA’s history and the continuous support of its members, EFA was chosen to implement the pilot project EFFE by the European Commission.

                The first of EFFE’s initiatives is a quality label. This label is given to festivals with an artistic commitment, involvement in their local communities and a European and global outlook.

                Gyzi Megaron Festival has been selected to receive the EFFE Label 2015-2016. It is now part of the EFFE Platform, initiated by the European Festivals Association, which consists of festivals that stand for artistic quality and have a significant impact on the local, national and international level. The Label recipients represent 31 European countries and offer a wide range of genres and activities to their audiences.

2016 has been defined as Greece’s Year in Russia and Russia’s Year in Greece, by an agreement formed as a joint statement, signed by the two countries in October 2013.

                This year aims to build useful partnerships of mutual benefit with substantial development in both countries’ cultural, scientific, business and social relations, expanding Greek accessibility in Russian society, especially the province, opening up new areas of cultural, scientific, academic and business cooperation, and seeking new markets for tourism, Greek products and Greek innovative productivity.

 

              

 


 
 
Catholic Bishop Greeting
 
Artistic Directors Greetings
 logo megaro 0157 12
 
Gyzi Megaron Festival 2016
 
 festival logo  photo booklet fullposter
  
Sponsors
 
Media sponsors
 Wine sponsors
BONE HSW                          1  2  deuter0  radio-  ARGYROS  sigalas  KARAMOLEGOS 001
PELICAN-TRAVEL 2 SANDOCRAFT  radio-KOSMOS  kathimerini  radio-pepper  beton  GAVALAS  ROUSSOS  xatzidakis
CULTURENOW TAR ArtLife SANTO-WINES  BOUTARI 1