logo mg gr
Τρίτη, Ιανουάριος 16, 2018
youtubelogo
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: 1 - 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
 
LogoFestival2014smallGR  Banner2014festival210X100
Program2014cover
 
 
Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου για όγδοη συνεχή χρονιά. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας. Το φετινό Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη είναι αφιερωμένο στη μνήμη του σημαντικότατου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, αφού φέτος τον Ιούνιο συμπληρώνονται 20 χρόνια από το θάνατό του. Για αυτό σε κάθε συναυλία του φεστιβάλ θα ακουστούν  κομμάτια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Η αυγουστιάτικη αυτή γιορτή πολιτισμού έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στη Σαντορίνη, συγκεντρώνοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών και των κατοίκων της Σαντορίνης.
 
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Ώρα έναρξης: 21:00. Τηλ. 22860 23077.
 
Για να "κατεβάσετε" σε αρχείο .pdf το αναλυτικό έντυπο 16σέλιδο δίγλωσσο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014, κάντε click στο εξώφυλλό του (ή εδώ), ενώ για το συνοπτικό πρόγραμμα κάντε click στο bannerεδώ).
 
Χορηγοί Επικοινωνίας Φεστιβάλ Χορηγός επικοινωνίας εκθέσεων χαρακτικής & ζωγραφικής Χορηγός επικοινωνίας jazz concerts
Kathimerini small1
culturenow
 
prasinizologogreen
art info today.gr jazz on line white
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τέτσης & Λάμπρος Ορφανός

Οι δύο φίλοι "συνομιλούν"

Το Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014 σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 1/8 με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικής με τίτλο ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τέτσης & Λάμπρος Ορφανός - Οι δύο φίλοι «συνομιλούν».
 
Στην έκθεση συμμετέχουν με χαλκογραφίες τους ο ακαδημαϊκός και μεγάλος μας ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης και ο αποθανών επιστήθιος φίλος του Λάμπρος Ορφανός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες χαράκτες. Η έκθεση περιλαμβάνει 21 χαλκογραφίες του Παναγιώτη Τέτση, αντιπροσωπευτικές της χαρακτικής δημιουργίας του στις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, και 21 χαλκογραφίες του Λάμπρου Ορφανού, αντιπροσωπευτικές της χαρακτικής δημιουργίας του στη δεκαετία του ’50.
 
Η έκθεση, που γίνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης- ΜΙΕΤ (τα έργα του Π. Τέτση ανήκουν στη συλλογή του), δίνει στο φιλότεχνο κοινό μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει το εξαιρετικό χαρακτικό έργο των δύο φίλων και σημαντικών καλλιτεχνών, του Παναγιώτη Τέτση και του Λάμπρου Ορφανού, οι οποίοι -παρά τη στενή φιλία τους- δεν είχαν εκθέσει ποτέ μαζί έργα τους.Έτσι, για πρώτη φορά εκθέτονται έργα τους σε μια κοινή έκθεση!
 
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο 40 σελίδων.
 
TetsisOrfanos1953
Οι δύο φίλοι στη Γαλλία το 1953.
Ο Λάμπρος Ορφανός (δεξιά) και ο Παναγιώτης Τέτσης (μέσον)
με την ζωγράφο Έλλη Μουρέλου-Ορφανού (αριστερά).
 
TetsisOrfanosMadrid1953
Οι δύο φίλοι έξω από το Μουσείο Πράδο, στη Μαδρίτη, τον Ιούλιο 1953.
Ο Παναγιώτης Τέτσης (αριστερά) και ο Λάμπρος Ορφανός (δεξιά)
με την ζωγράφο Έλλη Μουρέλου-Ορφανού ανάμεσά τους.

Διαβάστε περισσότερα: ΧΑΛΚΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παναγιώτης Τέτσης & Λάμπρος Ορφανός

Ιωάννα Φόρτη & Αθηναϊκό Κουϊντέτο "Δημήτρης Δούνης"

Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με μια ξεχωριστή συναυλία, μια μουσική συνύπαρξη της σημαντικής τραγουδίστριας και μεσόφωνου Ιωάννας Φόρτη και του Αθηναϊκού Κουϊντέτου «Δημήτρης Δούνης». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κουϊντέτο νυκτών εγχόρδων που ιδρύθηκε το 2009 προς τιμήν ενός από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του μαντολίνου, μέλος της περίφημης «Αθηναϊκής Μαντολινάτας» του Νικόλαου Λάβδα. Το πρόγραμμα του κουϊντέτου περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα έργων ξεκινώντας από το μπαρόκ και τον Vivaldi, την ναπολιτάνικη ταραντέλα του Raffaele Calace, την Chitarrata του Σπύρου Σαμάρα, μέχρι τη σύγχρονη κινηματογραφική μουσική (του Nicola Piovani από την ταινία La Vita e bella) αλλά και το Κονσέρτο του Μάνου Χατζιδάκι. Η Ιωάννα Φόρτη, από τις πλέον έμπειρες και ευέλικτες Ελληνίδες τραγουδίστριες, έχει διακριθεί σε ένα ασυνήθιστα ευρύ και ετερόκλητο ρεπερτόριο, που περιλαμβάνει όπερα, οπερέτα, μουσική μπαρόκ, λόγια, έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική, μιούζικαλ και μουσική ροκ.
 
Στη συναυλία στο Μέγαρο Γκύζη θα συμπράξει, ως guest star, με το Αθηναϊκό Κουϊντέτο ο Ιταλός rising star στο μαντολίνο Raffaele La Ragione.
 
Ιωάννα Φόρτη, μεσόφωνος
&
Αθηναϊκό Κουϊντέτο «Δημήτρης Δούνης» :
 
Γιώργος Γουμενάκης, μαντολίνο
Μιχάλης Σιδηρόπουλος, μαντολίνο
Γιάννης Γουμενάκης, μάντολα
Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μαντολοτσέλο
Βασιλική Λεοντάρη, κλασική κιθάρα 
 
Guest star:
Raffaele La Ragione, μαντολίνο
 
 
 
Φωτογραφίες από τη βραδιά της συναυλίας (4/8/2014)

Διαβάστε περισσότερα: Ιωάννα Φόρτη & Αθηναϊκό Κουϊντέτο "Δημήτρης Δούνης"

Σταύρος Λάντσιας

Στις 7/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το κουϊντέτο του εξαιρετικού συνθέτη, ενορχηστρωτή και πιανίστα Σταύρου Λάντσια, ο οποίος υπηρετεί ένα ευρύ μουσικό φάσμα, που περιλαμβάνει επιρροές από την κλασική μουσική, την κινηματογραφική μουσική και την jazz. Μέσα από τους  προσωπικούς του δίσκους και τις live εμφανίσεις του, ο Σταύρος Λάντσιας συνθέτει ένα ιδιαίτερο μελωδικό κράμα και προτείνει μια νέα ηχητική διαδρομή που καταφέρνει να ταξιδέψει τον ακροατή με τέτοιο τρόπο που να μη χάσει κανένα από τα μελωδικά τοπία που θα συναντήσει στο ταξίδι αυτό.
 
Το κουϊντέτο απαρτίζεται από τους μουσικούς:
Σταύρος Λάντσιας, πιάνο
Δημήτρης Χουντής, σοπράνο σαξόφωνο
Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί
Γιώργος Καλούδης, τσέλο - κρητική λύρα - μαντολίνο - κρουστά
Πέτρος Βαρθακούρης, κοντραμπάσο - φωνή
 
 
Φωτογραφίες από τη βραδιά της συναυλίας (7/8/2014)

Διαβάστε περισσότερα: Σταύρος Λάντσιας

Σόνια Θεοδωρίδου

Στις 10/8 ένα ξεχωριστό γεγονός στη σκηνή του Μεγάρου Γκύζη, η μοναδική συναυλία «ARIE AMOROSE», μία ανθολογία από την εποχή της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης στην οποία η παγκοσμίου φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά τον έρωτα σε άριες από την αναγέννηση και το μπαρόκ, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Μάρκο Κώτσια. Από την Ιταλία και τον Vivaldi, την Αγγλία και τον Purcell έως την Γερμανία και τον Handel, κοινός παρονομαστής αυτής της μουσικής ανθολογίας είναι ο έρωτας και ο γλυκός πόνος που προκαλεί.
 
Η διεθνούς φήμης λυρική ερμηνεύτρια Σόνια Θεοδωρίδου, που μένει μόνιμα στο Βερολίνο αλλά επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, ενώ το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τους σημαντικότερους ρόλους της όπερας. «Η φωνή της μοιάζει με αγγέλου» έχουν γράψει για εκείνην οι πιο διάσημοι κριτικοί του κόσμου, ενώ μπροστά στο ταλέντο της έχουν υποκλιθεί τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας κλασικής μουσικής.
 
Σόνια Θεοδωρίδου, σοπράνο
Μάρκος Κώτσιας, πιάνο
 
 
 
Αλλαγή από το ανακοινωθέν πρόγραμμα: Η κα Σόνια Θεοδωρίδου θα εμφανισθεί συνοδευόμενη από τον πιανίστα Μάρκο Κώτσια.
 
Φωτογραφίες από τη βραδιά τoυ ρεσιτάλ (10/8/2014)

Διαβάστε περισσότερα: Σόνια Θεοδωρίδου

Ερωφίλη

Στις 13/8 το μουσικό ταξίδι συνεχίζεται με την Ερωφίλη, που με παρέα την Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο, τον Δημήτρη Παπαλάμπρου στην κιθάρα και τον Νίκο Παπαναστασίου στο ακορντεόν, μας ταξιδεύει σε ό,τι αγαπάει αληθινά, με την απλότητα και την ελευθερία στην έκφραση που δίνει η ερμηνεία επί σκηνής μόνο με ένα πιάνο, μια κιθάρα και ένα ακορντεόν. Η Ερωφίλη, σ’ ένα διαφορετικό live, ερμηνεύει αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, καθώς και τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, που παρουσιάζονται με μια διαφορετική ματιά, με τρόπο αλλιώτικο, που κατέκτησε μέσα από τις σημαντικές συνεργασίες που είχε όλα αυτά τα χρόνια, εντός και εκτός του Τρίφωνου.
 
Ερωφίλη, φωνή
Ευαγγελία Μαυρίδου, πιάνο
Δημήτρης Παπαλάμπρου, κιθάρα
Νίκος Παπαναστασίου, ακορντεόν
 
 
Φωτογραφίες από τη βραδιά της συναυλίας (13/8/2014)

Διαβάστε περισσότερα: Ερωφίλη

Gadjo Dilo


Στις 17/8 το συγκρότημα έκπληξη της χρονιάς, οι Gadjo Dilo, που έχουν καταφέρει να συνδέσουν μουσικά τις πενιές του μπουζουκιού του Τσιτσάνη και του Χιώτη με εκείνες της gypsy swing κιθάρας του Django Reinhardt, έρχονται στο ζεστό συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη για ένα δυνατό live, αναβιώνοντας μία άλλη εποχή, ανακαλύπτοντας μέσα στο πολύχρωμο σύμπαν της gypsy jazz τις μνήμες και τα αρώματα του τόπου μας, μεταδίδοντας την ομορφιά συνύπαρξης δύο μεγάλων μουσικών παραδόσεων («Μanouche de Grec») και γεμίζοντας το κοινό με ενέργεια, ζωντάνια και ζεστά χαμόγελα.
 
Οι … «τρελοί μπαλαμοί» (Gadjo Dilo) είναι οι:
Σωτήρης Πομώνης, κιθάρα
Κώστας Μητρόπουλος, κιθάρα
Νίκος Βλάχος, κοντραμπάσο
Σέργιος Χρυσοβιτσάνος, βιολί
Γιώργος Τσιατσούλης, ακορντεόν
και η
Ηλιάνα Τσαπατσάρη, φωνή
 
 
Φωτογραφίες από τη βραδιά της συναυλίας (17/8/2014)

Διαβάστε περισσότερα: Gadjo Dilo

Γιώργος Τσώλης

Στις 20/8 το μουσικό μέρος του φετινού Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη ολοκληρώνεται με το Giorgos Tsolis jazz trio, ένα σύγχρονο τρίο με τον ήχο και το χρώμα των συνθέσεών τους να αντανακλούν το παραδοσιακό ιδίωμα της τζαζ με τον ήχο του σήμερα. Τα μέλη του τρίο, ο Αμερικανός ντράμερ Owen Hart,Jr., ο Πολωνός μπασίστας Maciej Domaradzki και ο Έλληνας πιανίστας Γιώργος Τσώλης, ζουν μόνιμα και εργάζονται στην Ολλανδία τα τελευταία δέκα χρόνια. Το βασικό ρεπερτόριο του τρίο αποτελείται κυρίως από συνθέσεις του Γιώργου Τσώλη, στη μουσική του οποίου συνεισφέρουν η μοναδική μουσικότητα και δημιουργικότητα του ντράμερ Owen Hart Jr και οι άριστες τεχνικές και μουσικές ικανότητες του μπασίστα Maciej Domaradzki. Διασκευές από γνωστά jazz standards έχουν επίσης προστεθεί στο ρεπερτόριο του τρίο.
 
Γιώργος Τσώλης, πιάνο
Owen Hart, Jr., ντραμς
Maciej Domaradzki, κοντραμπάσο
 
 
Φωτογραφίες από τη βραδιά της συναυλίας (20/8/2014)

Διαβάστε περισσότερα: Γιώργος Τσώλης